V krnovském muzeu mohou lidé vidět vynálezy na vlastní čočky

Krnov – Unikátní přístroje i osobní věci slavných českých vědců a vynálezců z 18. až 20. století vystavuje Městské muzeum v Krnově. Kurátoři Národního technického muzea v Praze, které exponáty zapůjčilo, vybrali celkem deset nejvýznamnějších osobností. Návštěvníci tak mohou nahlédnout do dílny a života například Jaroslava Heyrovského, Prokopa Diviše, Josefa Ressla, Otty Wichterleho nebo Františka Běhounka.

„Snažili jsem se ukázat veřejnosti zajímavé, nebo dokonce unikátní předměty z depozitářů Národního technického muzea. Jde o předměty, se kterými vynálezci pracovali nebo je i sami navrhovali,“ přibližuje výstavu její kurátor Karel Brenner.

Výstava o významných osobnostech české vědy a techniky potrvá v krnovském muzeu do 22. března. Lákadlem je především pro školy, protože studenti si mohou věci a události, které mnohdy znají jen z učebnic, prohlédnout na vlastní oči, respektive čočky.

V Krnově je k vidění totiž také například „čočkostroj“ Otty Wichterleho. „Otec“ kontaktních čoček, jež nosí dnes miliony lidí na světě, jej sestrojil doma v kuchyni ze stavebnice Merkur a vyrobil jich na něm několik tisíc kusů.

Vidět mohou návštěvníci například i předmět na měření kosmického záření, který měl sebou František Běhounek na severním pólu, kam se vzducholodí Italia vydala výprava generála Umberta Nobileho. Vzducholoď se zřítila, ale měřidlo, které měl Běhounek u sebe, se zachovalo dodnes. Mezi vzácné předměty patří také osobní deník vynálezce lodního šroubu Josefa Ressla. Národnímu technickému muzeu ho přivezl Resslův vnuk až z italského Terstu.

Vydáno pod