Nebezpečná ostravská jednokolejka se zastavila

Ostrava - Provoz na nebezpečné tramvajové jednokolejce v Ostravě-Vřesině byl o půlnoci přerušen, loni v dubnu tam při tragické srážce tramvají zemřeli tři lidé. Začaly přípravné práce související s instalací zabezpečovacího zařízení, které má dalším nehodám zabránit. Tramvaje by se na jednokolejku měly vrátit v květnu.

Na devítikilometrové trati skončil provoz dnešní půlnocí. Podél kolejí začali pracovat dělníci a technici. Začínají s přípravnými pracemi pro montáž zařízení, které by mělo v budoucnu tragickým srážkám tramvají zabránit. Tramvaje na čas nahradily autobusy.

Tramvajové soupravy se tam čelně srazily loni v dubnu. Jeden z řidičů nerespektoval zákaz vjezdu na jednokolejnou trať a srazil se s další tramvají. Soud mu uložil tři roky vězení. Rozsudek zatím není pravomocný.

Zabezpečovací zařízení měl původně dodavatel namontovat už vloni. „Původní termín instalace byl posunut z důvodu nutného a řádného vyřízení všech legislativních procesů,“ uvedla tiská mluvčí AŽD Praha Lubica Jáglová. Další práce na zabezpečovacím systému by už podle dodavatele měly probíhat bez větších problémů.

Podle mluvčího ostravského dopravního podniku Miroslava Albrechta by předpokládaná cena všech zabezpečovacích zařízení a souvisejících prací měla být okolo 18 milionů korun.

Od května by měl bezpečnost na jednokolejce zajišťovat systém s elektromagnetickým čítačem náprav a světelnou signalizací. Zařízení bude umět přerušit dodávku proudu, a zastavit tak soupravy, pokud by proti sobě vyjely. Na kritické trati proti sobě vyjely tramvaje v minulosti už několikrát.

Vydáno pod