Vojáci v Náměšti nad Oslavou si připomněli 10 let v NATO

Náměšť nad Oslavou - Výročí vstupu do NATO si dnes připomněli také vojáci z letecké základny v Náměšti nad Oslavou. Mezi nimi je i jediná česká pilotka stíhaček, které se ovšem před deseti lety o létání mohlo jen zdát. Dnes pětadvacetiletá Kateřina Hlavsová tehdy studovala sportovní gymnázium v Pardubicích a pokukovala po bezmotorových kluzácích v místním aeroklubu. O dva roky později jako sedmnáctiletá už šla jasně za svým cílem.

Rok před Kateřininou maturitou se i ženám otevřela možnost studovat na vojenské akademii obor pilot vojenského letadla. Když se dnes účastnila slavnostního nástupu k výročí NATO, měla už plnou hlavu dalšího výcvikového letu. Jejím snem je totiž usednout do kokpitu Gripenu.

Starší kolegyně Kateřiny Ludmila Formánková na základně pracuje už 27 let a může vzpomínat i na dobu socialistické armády. Nastínila, že tehdy se do armády lidé často dostávali skrz stranickou příslušnost.

Za deset let v NATO se náměšťská základna radikálně změnila. Přestože nad její budoucností dlouho visel otazník, dnes je jedním z pilířů evropského vojenského letectva. Velitel základny Libor Štefánik informoval, že jde v podstatě o novou základnu. Investice do její modernizace totiž přesáhly tři miliardy korun, z toho jedna třetina představuje prostředky NATO.

Nejbližší velkou akcí tady na základně bude mezinárodní vojenské cvičení Létající nosorožec, které začíná poslední týden v dubnu.

Kateřina Hlavsová
Zdroj: ČT24