Ve Vsetíně se přemnožili divocí holubi, radnice je odchytává

Vsetín - Ve Vsetíně se přemnožili divocí holubi, radnice proto přistoupila k jejich odchytu do speciálních klecí. Nevítaní opeřenci totiž ve městě způsobují nepořádek, ničí fasády a přenášejí nejrůznější choroby, například klíšťovou encefalitidu nebo salmonelózu. Efektivnímu odchytu však brání lidé, kteří ptákům sypou zrní. Radnice proto nabádá: nekrmte holuby.

„Aby měl odchyt efekt, provádí se v době potravinové nouze. V opačném případě by to nemělo smysl, protože holubi by se nažrali venku a do klece by pro potravu nevlezli,“ vysvětlil veterinární lékař a pracovník městského odboru životního prostředí Jiří Šturala důvody, proč se odchyt provádí v zimě.

Pracovníci městského útulku tedy ve spolupráci s majiteli nemovitostí na Dolním náměstí, kde je každoročně situace nejhorší, nastražují pasti s potravou, které mají holuby nalákat do klece a tam je uvěznit. Holubům se ale do klecí moc nechce. „Nemají potřebu jít za potravou do klecí, když je v okolí náměstí tolik žrádla. Jen pod jedním stromem jsem našel dobře tři čtvrtě kila zrní,“ řekl vedoucí městského útulku Jakub Hába.

Nekrmte holuby, nabádá radnice 

I přes problémy se město nevzdává a pokračuje v nastražování pastí. Zároveň žádá občany, aby holuby nekrmili, zavírali před nimi vikýře, nasazovali bodce na římsy a nenechali je vyhnízdit. „V boji s divokými holuby je nejúčinnější prevence. V době hnízdění je pak nutné shazovat jim hnízda a likvidovat vajíčka,“ dodal Šturala.

Nekompromisní přístup je podle radnice nutný. Holubi jsou totiž přenašeči nejrůznějších nákaz. „Kromě jiného mohou být hostitelem viru klíšťové encefalitidy, občas mohou být přenašečem salmonelózy a velmi často jsou nakaženi toxoplazmózou. Protože jsou kořistí koček, přenáší se tato choroba i na ně,“ varuje hygienička Hana Tkadlecová. Divocí holubi jsou navíc podle ní i obrovským zdrojem roztočů a vyrábí velké množství alergizujícího trusu.

Vydáno pod