Bývalá starostka před soudem kvůli machinaci s pozemky

Brno - Projekt stavby polyfunkčního domu Wilson na brněnském náměstí Míru označila dnes u soudu bývalá místostarostka Brna-střed Marie Stehlíková (KDU-ČSL) za nevýhodný. Zdůraznila, že radnice firmě Wilson Properity, která jej měla stavět, "dost přála". Kvůli pronájmu pozemků firmě stojí před brněnským městským soudem exstarostka Brna-středu Dagmar Hrubá (ODS). Hrozí jí až 10 let vězení za zneužití pravomoci veřejného činitele. Hrubá vinu rozhodně odmítá.

„Wilson Properity tam chtěla velké množství bytů a občanská vybavenost v územním plánu tam nedává možnost bydlení,“ uvedla u soudu Marie Stehlíková k tomu, že projekt je v rozporu s územním plánem. Dodala, že některým radním se zdálo, že lukrativní pozemky dostala Wilson Properity až příliš lacino.

Wilson Properity chce na někdejších armádních pozemcích postavit dům s 80 byty a službami. Pozemky získala od městské části do patnáctiletého nájmu za symbolickou korunu za metr čtvereční na rok. Smlouvy jsou podle policie nevýhodné a Hrubá k jejich podpisu prý neměla pravomoc. Bývalá starostka se hájí tím, že firma se zavázala i dekontaminovat prostor. Práce přijdou na mnoho milionů korun. Projekt zahrnuje také úpravy okolí nové budovy.


Smlouvy prý Hrubá podepsala oprávněně
 

Exstarostka Dagmar Hrubá nechala i dnes za sebe mluvit jen svého právního obhájce Kárima Titze. Ten připomněl, že stále považuje smlouvu o převedení areálu v Lerchově na město za neplatnou, protože, byla před šesti lety podepsána v době, kdy platil nový zákon, který komerční využití armádní plochy umožňoval. „Stanovisko k tomu by měli dát i pracovníci ministerstva a ti jsou předvolání na příští jednání soudu,“ řekl obhájce Titz.

Rozhodnutí, jestli byla tato smlouva platná, nebo ne, je v celé věci zásadní. V případě neplatnosti úmluvy by byla desetimilionová pokuta městu neoprávněná. Zástupce magistrátu proto chce jasnou odpověď od nejvyššího státního zastupitelství.

Projekt polyfunkčního centra Wilson Properity
Zdroj: ČT24