Lidečko ohrožují sesuvy půdy

Lidečko (Vsetínsko) - Tající sníh a deště daly znovu do pohybu několik sesuvů půdy na Vsetínsku, na některých místech tuny zeminy ohrožují domy a silnice. Vážná situace je například v obci Lidečko na česko-slovenském pomezí. Odborníci jsou přesvědčeni, že sesuvy jsou způsobeny degradací materiálu násypu vozovky a zároveň těžkými vozidly, která tam přejíždějí. Ředitelství silnic a dálnic ČR již půl roku silnici sleduje a během měsíce by chtělo mít hotové vyhodnocení, které by stanovilo způsob a cenu opravy.

Obec Lidečko je jednou z mála na Vsetínsku, kde cesty ohrožují dva sesuvy najednou. Ten první postupně ničí dopravní tepnu směrem na Slovensko, gabionová stěna pod cestou totiž začíná ujíždět. Denně po ní projedou tisíce aut, pro řidiče to je samozřejmě velký problém. Podle odborníků se gabionová stěna pod silnicí vychyluje. „Sesuvy jsou vyvolány degradací materiálu násypu vozovky a zároveň dynamickými rázy těžkých vozidel, která tam přejíždějí,“ potvrdil geotechnik Jaroslav Ryšávka.

O praskající cestě už obec jednala se silničáři. „Přes údolí, ve kterém Lidečko leží, není žádná objízdná trasa pro kamiony,“ prohlásil místostarosta obce Josef Kulíšek (nez.). Tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Martina Vápeníková doplnila: „Již půl roku probíhá gabionové stěny na této silnici, během měsíce bychom měli mít vyhodnocení stávajícího stavu. Na základě tohoto vyhodnocení určíme způsob opravy a bude jasná i výše její celkové ceny.“ Podle vedení obce je situace o to kritičtější, že Lidečko už dlouhodobě řeší další sesuv, který ohrožuje místní vodovod. Na celém Vsetínsku geotechnici evidují přibližně 270 aktivních sesuvů.

Vedení obce předpokládá, že praskající a ujíždějící cesta bude spravena do konce letošního roku.