Každý čtvrtý případ znásilnění v Ostravě je vymyšlený

Ostrava - Kriminalisté, kteří se specializují na mravnostní trestné činy, uvedli, že každé čtvrté znásilnění v Ostravě je vymyšlené. Cena každého vyšetřování se přitom může vyšplhat až do několika desítek tisíc korun. Od začátku letošního roku řešili policisté v Ostravě už 17 takových případů; jen během uplynulého týdne dva.

Kriminalista Daniel Naivert z Policie ČR Ostrava zdůraznil, že lidé, kteří takto zneužívají práci policistů, si neuvědomují, že ta pak chybí na místech, kde je jí skutečně potřeba. Šestnáctiletá dívka nahlásila policistům, že ji dva muži donutili vystoupit z autobusu a pak ji na zastávce oba znásilnili. Ostravský kriminalista Vladimír Zetek upřesnil, že důvodem byla výmluva rodičům za pozdní příchod.

Teprve čtrnáctiletá dívka popsala událost, kdy se na ni na louce vrhnul bezdomovec, který prý mluvil polsky. Ještě ten den kriminalisté se školačkou a její babičkou vyrazili na místo. Během několika desítek minut se dozvěděli pravdu. Daniel Naivert k tomu dodal, že dívka měla pohlavní styk se svým přítelem, kdy ovšem došlo k blíže nespecifikovanému problému a pravda o styku musela vyjít najevo. Mladý pár se pak dohodl na verzi o znásilnění.

Mluvčí Policie ČR Ostrava Gabriela Holčáková uzavřela, že patnáctiletému mladíkovi hrozí trestní stíhání. Obě dívky čeká přestupkové řízení a hrozí jim až 50tisícové pokuty.