Kvůli hluku z Dukovan až k Evropskému soudu?

Brno - Rodinu Fajmonových z Lhánic na Třebíčsku už rok obtěžuje silné dunění v domě. Státní referenční laboratoř teď zjistila, že monotónní zvuky vydávají transformátory z jaderné elektrárny Dukovany. Podle vyjádření hygieniků a lékařů mohou zvuky v krajním případě způsobit trvalé poškození zdraví. Manželé Fajmonovi se pokoušejí jednat se zástupci elektrárny a společnosti ČEZ o řešení jejich obtížné životní situace.

Hana Fajmonová plánovala krásný život. Porodila syna a i kvůli němu si půjčili s manželem peníze a koupili dům ve Lhánicích. Krátce po nastěhování přišel šok. „Já jsem vnímala nějaké tlumené hučení, tak jsem chodila po vyšetřeních a nakonec nás napadlo, že to může být elektrárnou,“ říká Hana Fajmonová.

Místo v ložnici spí teď rodina v předsíni domu. Tam je totiž zvuk nejslabší. Lékaři ale varují. Pro malé dítě je takové prostředí nebezpečné. Mohlo by mít v dospívání vážné zdravotní problémy. Podle Národní referenční laboratoře můžou za všechno transformátory. Zvuk připomínající bručení se přenáší z jaderné elektrárny do Lhánic, což je zhruba pět kilometrů vzdušnou čarou. „Ten zvuk je elektrický, to znamená, že tam jsou harmonické frekvence v násobcích a ten zvuk je horší, než by odpovídalo číslu v decibelech,“ vysvětluje příčinu Aleš Jiráska z Národní referenční laboratoře. „Je pravda, že my nic nepřekračujeme, všechno splňujeme, přesto tady ten problém je,“ přiznává mluvčí JE Dukovany Petr Spilka.

Rodinu Fajmonových nakonec navštívili zástupci ČEZ a měli řešení. Transformátory opraví do tří let. Do té doby může rodina užívat bezplatně byt v Třebíči. Jenže ani to není řešení. „Manžel a syn pracují v Brně. Už teď projedou čtyři tisíce. Kolik by to bylo, kdyby jezdili až z Třebíče?“ ptá se paní Fajmonová. „Oni by rádi bydleli na druhou stranu od Mohelna k Brnu, budeme se o to snažit,“ slibuje Petr Spilka.

ČEZ slibuje nápravu. Rodina ale kvůli zdravotním důvodům dlouho čekat nechce. Pokud nebude náprava co nejdřív, chtějí se obrátit na Evropský soud.