Ve Zlíně se zbavují vysloužilých aut, ekologicky a zdarma

Zlín - Dvakrát do roka mají šanci lidé ve Zlíně zbavit se vysloužilých aut. Ekologicky a hlavně zdarma. Předpoklad, že tuto šanci letos kvůli šrotovnému tolik využívat nebudou, se nenaplnil. Lidé využili nabízenou možnost a houfně své miláčky odevzdávali do rukou odborníků k ekologické likvidaci. Často se to však neobešlo, především u starších majitelů, bez určitého dojetí. Sběr autovraků trval tři hodiny. Sešlo se jich 38.

Stačilo přijet, v horším případě dotlačit auto k areálu zlínských technických služeb. Pak už jen odmontovat poznávací značku a počkat si na potvrzení o ekologické likvidaci. Postará se o ni firma z Tlumačova. „Auto by mělo mít alespoň ty hlavní části, to znamená motor, převodovku a samozřejmě skelet. Je to služba pro občany města Zlína, protože potom máme menší starosti s odklízením vraků a vlastně při zabezpečení úklidu a provozu města.“ pochvaluje si službu ředitel Technických služeb Zlín František Kostelník.

Po vyřízení formalit většina majitelů vydržela na místě až do poslední chvíle, kdy jejich miláček přistál v obřím kontejneru. „Dávám na poslední cestu škodovku 120 LS. Byl jsem s ní nesmírně spokojený, vidíte, jak mě to dojímá. Babička říkala, očisti to auto, když to vezeš tam, protože jak na svět, tak ze světa. Ať je pěkně nachystané a udělané,“ říká s dojetím jeden z majitelů vysloužilých aut.

Od rozhodnutí zbavit se vysloužilého auta majitele neodradily ani vážné úvahy o zavedení šrotovného. A tedy naděje, že kdyby s likvidací počkali, mohli by při nákupu nového vozu ušetřit desítky tisíc korun. „Spíš jsme očekávali, že vzhledem k zamýšlenému šrotovému lidi budou váhat a budou čekat, jak to dopadne,“ přiznává trochu nejistoty František Kostelník. „Ať už šrotovné zavedou nebo ne, je to jedno. Strašilo to na dvoře, teď ať to straší tady,“ uzavírá majitel vysloužilého auta.