Lipník nad Bečvou ozdobí kovaná lípa

Lipník nad Bečvou - Náměstí v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku má novou dominantu - 780 kg těžkou kovanou plastiku, jejíž název Tilia znamená latinsky lípa. Financována byla ze sbíky, kterou lipnická radnice uspořádala a která vynesla téměř 600 tisíc korun. Odhalena bude slanostně v sobotu.  Autorem návrhu plastiky je „papež uměleckých kovářů“ Alfred Habermann. Vyrobit ji ale nestihl, zemřel náhle několik dní před rozhodnutím zastupitelstva. Jeho práci převzali kovář Pavel Tasovský a Habermannova dcera Christine.

„Alfred Habermann byl velmi šťastný, že jsme ho oslovili, a od té chvíle začal žít jenom plastikou,“ uvedl o začátcích realizace nápadu na plastiku ve městě starosta Lipníku Miloslav Přikryl (nez.). Při dokončování vycházeli kováři jen z nákresů a malého modelu, který po sobě Habermann zanechal.

Centrální motiv, k němuž žádná dokumentace nezůstala, řešila Habermannova dcera, také umělecká kovářka. „Otec byl fascinován sklem. Chtěla jsem to taky tak dělat, ale pak jsem přišla na nápad zkusit sklo a železo. Byl to pro mě takový experiment,“ prozradila Christine.

Dva metry vysoká a čtyři metry široká Tilia bude již třetí kovanou plastikou v ulicích Lipníku. Město se tak hlásí k tradici setkání uměleckých kovářů Hefaiston, které se odehrává každý rok na nedalekém hradě Helfštýn a kde odborné semináře vedl také Alfred Habermann.

Na kované lípě pracoval tým kovářů od listopadu loňského roku do letošního února. Hotové dílo bvlo počátkem května usazeno do země pomocí jeřábu. Podle slov kováře Pavla Tasovského to nebyl snadný úkol: „Každý list váží více jak padesát kilo. Museli ho chytit dva chlapi, no, zkuste manipulovat s pytlem cementu.“

Slavnostně odhalena bude Tillia v sobotu. Podle lipnických radní se nejedná zdaleka o poslední kovaný objekt, který město pořídilo.

  • Instalace plastiky autor: M. Gladišová, zdroj: www.mesto-lipnik.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/849/84805.jpg
  • Instalace plastiky autor: M. Gladišová, zdroj: www.mesto-lipnik.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/849/84804.jpg
Vydáno pod