V Lázních Luhačovice začala sezóna, pramenům požehnal kněz

Luhačovice - Nejznámější moravské lázně Luhačovice odstartovaly novou sezónu. Všem zdejším pramenům požehnal místní kněz. V loňském roce lázeňské centrum neuspělo ve snaze vstoupit mezi světové památky UNESCO. Komisaři sice lázně do elitní společnosti zatím nepustili, jedno pozitivum ale neúspěch měl, v platnosti zůstal zákaz průjezdu kamionů. I v době krize však hostů neubývá, úbytek je zanedbatelný. Luhačovice nyní hodlají zdvojnásobit lázeňský poplatek.

Celkem je v Luhačovicích 17 pramenů, z hlubin země vyvěrá voda s blahodárnými účinky třeba na plíce nebo ledviny. Rituál zahájení sezóny začíná u pramene benjamínka, svatý Josef vytryskl před pouhými sedmi lety.

Lázeňský život si tisíce hostů užívají už druhým rokem v daleko větším klidu než dříve. Neruší je totiž kamiony, zákaz jejich tranzitu měl původně ovlivnit komisaře UNESCO. Ti sice lázně do elitní společnosti zatím nepustili, zákaz pro kamiony však platí dál. A z výjimky se má stát pravidlo už kvůli budoucnosti lázní. „Průzkumy, které jsme si nechali udělat, dokazují, že mohou být problémy se spodními vodami i hydrogeologickými podmínkami,“ uvedl starosta města Luhačovice František Hubáček (ODS). Jiří Dědek ze společnosti Lázně Luhačovice doplnil: „Neprojíždějí tudy desítky kamionů, ale pouze jednotlivá vozidla.“ Za lázeňské hosty se vyslovila Eliška Podmolíková: „K lázeňství patří klid a pohoda.“

I v době krize hosté jezdí dál, jejich úbytek je zanedbatelný. Přesto Luhačovice stojí před vyřešením delikátního problému, touží totiž po zdvojnásobení lázeňského poplatku z 15 na 30 korun. To je však cílem všech tuzemských lázní, o plošné úpravě zákona ale musí rozhodnout Parlament.

A dobrá zpráva pro všechny lázeňské hosty na konec: odběr léčivých pramenů bude i nadále zdarma. Jedinou investicí, a to ještě nepovinnou, budou dvě koruny do plastikového kelímku.

Vydáno pod