Ochránci pomohou chovatelům v Beskydech ochránit stáda před šelmami

Valašské Meziříčí - Ochránci přírody v Beskydech radí, jak ochránit stáda hospodářských zvířat před útoky šelem. Ve Valašském Meziříčí totiž otevřeli ve spolupráci s Hnutím Duha poradnu pro chovatele, těm ochránci přírody můžou zapůjčit i speciální zařízení proti útokům šelem. Jen za poslední tři roky zabily šelmy v Beskydech víc než třicet hospodářských zvířat, tyto škody finančně nahradí stát, pokud poškození chovatelé informují Správu CHKO Beskydy do 48 hodin od útoku šelem. Vlci, medvědi a rysi si už v Beskydech vytvořili trvalé teritorium.

Několik desítek metrů dlouhý síťový elektrický ohradník je podle ochránců přírody jedním ze zařízení, které může útoku šelem na hospodářská zvířata v Beskydech zabránit. Někteří chovatelé ovcí si jej chválí. „Normální ohradník s jedním drátem by proti medvědovi nebo vlkovi nestačil. Je třeba takovou neproniknutelnou síť, protože ty šelmy jsou natolik aktivní, že dokáží přeskočit až dvoumetrový plot nebo se podhrabat,“ prohlásil Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody.

V poradně pro chovatele hospodářských zvířat nabízejí ochránci přírody k zapůjčení nejenom elektrické ohradníky, ale poradí například chovatelům, jak si pořídit vlastní zařízení pro ochranu před útoky vlků, medvědů a rysů. Zájemci tady najdou i speciální příručky o šelmách v Beskydech. „Hnutí Duha tuto poradnu spolufinancuje ze strukturálních Norských fondů a fondů Ministerstva životního prostředí ČR,“ uvedl Michal Bojda z Hnutí Duha.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Podle ochránců přírody jsou Beskydy v současnosti jediným místem v České republice, kde se vlci, medvědi a rysi vyskytují zároveň.

Vydáno pod