Historický most jako nový, alespoň na chvíli

Žďár nad Sázavou - Nákladnou rekonstrukci vzácného barokního mostu u zámku ve Žďáru nad Sázavou završili o víkendu odborníci instalací soch světců z umělého pískovce. Kompletně dokončenou opravu ale kazí závady na mostě a rozpadající se omítka a to od dokončení rekonstrukce neuplynulo ani 6 měsíců. Přesto se podle památkářů jedná pouze o drobnost, která nenarušuje jinak zdařilé dílo.

„My vyjadřujeme velkou spokojenost s tím, co se tam událo. Nastalé potíže považujeme za kosmetickou vadu, která by měla být v horizontu týdnů odstraněna a jednou provždy vyřešena,“ informoval Petr Severa z Národního památkového ústavu v Telči.

Už během tohoto týdne se na most vrátí lešení a začne se s opravami. Stavebníci ale říkají, že zimní solení a frekvence dopravy zničí prakticky jakýkoliv materiál doporučený a schválený památkáři. „Už v době, kdy se stavba připravovala, jsme upozorňovali, že projektované řešení a použité materiály nějaké problémy přinést mohou,“ komentoval mluvčí stavební firmy SMP Pavel Kameník.

Reportáž Romana Daňka (zdroj: ČT24)

Rozšiřování mostu nebo jiné zásahy do původního kamenného zdiva ale památkáři neodsouhlasili. Podařilo se jim sehnat ze státního rozpočtu šest milionů korun na výrobu a víkendovou instalaci replik soch. Petr Severa upozornil, že se na most vrátily přesné kopie ze speciálního materiálu, patinované do podoby pískovce.