V Brně se bude učit podle metod scientologické církve

Brno - Scientology v Německu sledují tajné služby, ve Spojených státech se k nim hlásí řada celebrit, v Česku zatím moc vidět nejsou. To se ale může změnit. V Brně od září vznikne soukromá základní škola, ve které chtějí vyučovat podle metod zakladatele scientologické církve Rona Hubbarda. Jako první přinesl informaci časopis Týden. Zatím se bude jednat o tři třídy s počtem do patnácti dětí. Diskutabilní pozadí školy zakládá studijní centrum Basic napojené na scientology.

Škola, kterou ministerstvo zapsalo do rejstříku, musí dodržovat vzdělávací program pro základní školy. Podle ředitelky výuka nebude náboženská, děti se ale budou učit podle metody vyvinuté zakladatelem scientologické církve. „Pan Hubbard velice dobře popsal bariéry, které děti mají, například, že je škola nebaví a raději se koukají z okna,“ podotkla ředitelka studijního centra Basic Svatava Kovářová.

Ministerstvo školství vznik školy povolilo bez problémů. V roce 2004 přitom samo školám rozmlouvalo protidrogový program, který nabízeli právě scientologové. Podle České školní inspekce je založení školy v Česku velmi lehké a zjistit, jestli nevychovává malé scientology, bude i pro inspektory obtížné. Návrh na zrušení školy by mohla dát česká školní inspekce jen v případě, že by si na školu stěžovali rodiče a inspekce by zjistila vážné nedostatky. V posledních třech letech to udělala ve čtyřech případech;  školy zanikly.

Scientologická škola (zdroj: ČT24)