Brněnští si připomněli odsun Němců

Brno - V Brně si skupinka lidí připomněla odsun Němců po skončení druhé světové války, kteří museli v poválečné protiněmecké atmosféře nuceně opustit své domovy a pěšky jít více než 30 kilometrů do sběrného tábora v Pohořelicích. Po krátkém pietním aktu u pomníku na Mendlově náměstí pak lidé vyrazili na pochod právě do Pohořelic. Celou trasu chtěli ujít pěšky, stejně jako tehdejší německy mluvící obyvatelé při pochodu.

Pochodu se zúčastnila i pamětnice odsunu Gerda Skalníková. Tuto historickou událost, při které muselo Brno opustit asi 20 tisíc Němců, si připomněli lidé z Fóra pro česko-rakouský dialog. Pak vyrazili projít celou trasu. Organizátor pochodu Jaroslav Ostrčilík se nechal slyšet, že cílem je zakusit to, co si Němci tehdy museli protrpět. Dodal však, že s vodou v batohu na zádech.

Historické prameny dokládají, že cestou na konci května roku 1945 zemřeli tři lidé - muž, který zastřelil svou ženu a sám padl ranou českého vojáka, a stařec. Ten umřel vysílením. Historik Vlastimil Schildberger z Moravského zemského muzea sdělil, že existují výpovědi, které uvádějí, že strážníci měli gumové hadice.

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

K památníku odsunutých Němců v Pohořelicích skupinka lidí naplánovala přijít ve večerních hodinách. Přesně za rok si všichni chtějí tuto historickou událost opět připomenout.