V Kroměříži vystavují originály Warhola

Kroměříž - Výstava děl zakladatele pop artu Andyho Warhola začala v Kroměříži. Expozice v Muzeu Kroměřížska představuje kolekci 34 sítotisků z pozdní tvorby světoznámého umělce. Kromě nich se mohou návštěvníci těšit například na expozici techniky sítotisku nebo umělcovy často skandální výroky. Pro veřejnost se výstava otevře v sobotu 6. června a potrvá do konce letní turistické sezony.

Exponáty zamířily ze Slovenska, zapůjčil je soukromý sběratel Ivan Warga, který je koupil před čtyřmi lety v New Yorku. Výstava představí díla z posledních let umělcovy tvorby: návštěvníci si budou moci prohlédnout například sérii nazvanou Srp a kladivo z roku 1977 nebo osm variant kamuflovaného portrétu Kamufláž. Ty Warhol vytvořil v roce 1987, tedy v roce své smrti. V muzeu vystaví i čtyři sítotisky z kolekce Královna Ntombi Twala nebo série portrétů Edwarda Kennedyho a Goetheho.

Obrázek dotvoří výroky 

Reportáž Petry Svěrákové (zdroj: ČT24)

Přehlídku výtvarných děl doplňuje i kolekce několika desítek umělcových výroků z knihy Andy Warhol - jeho vlastními slovy. „Warhol byl rozporuplná postava a my se to snažíme přiblížit; jsou tady jeho výroky, které byly ´ulítlé´ a někdy i zajímavé,“ říká ředitel Muzea Kroměřížska Jiří Stránský. Výstava Warholových děl by se podle něj vedle slavného Tizianova obrazu Apollo trestá Marsya v obrazárně Arcibiskupského zámku měla v létě v Kroměříži stát největším kulturním lákadlem.

Pro nejmenší návštěvníky pořadatelé připravili i dětský koutek, kde se mohou s tvorbou umělce seznámit i formou her nebo soutěží.

Warhol (1928-1987) svoji úspěšnou kariéru začal jako ilustrátor časopisů a v reklamě. Z tvůrce inzerátů se vypracoval na jednoho z nejproslulejších amerických umělců. Obrazy tvořil hlavně technikou sítotisku, velmi často používal také diamantový prach. „Nikdy jsem nechtěl být malířem, chtěl jsem se živit stepováním,“ řekl kdysi. Zemřel po operaci žlučníku, bohoslužby se tehdy zúčastnilo více než 2 tisíce lidí.