Jihlava hledá nového provozovatele kina

Jihlava - Nečekaný problém s nově zrekonstruovaným kinem řeší Jihlava. Stávající provozovatel vypověděl smlouvu a nového bude město hledat jen velmi těžko. V krajním případě se může stát i to, že kino město uzavře. Zatímco jinde kina skomírají a těžko přežívají v konkurenci premiérových multikin, v Jihlavě chtěli ukázat, že i alternativní kulturou nebo dokumentárními filmy se mohou uživit moderně zrekonstruované sály.

Měl to být výstavní kulturní stánek města. Záměr ale nevyšel - budovu, do jejíž modernizace město investovalo 52 milionů korun, její provozovatel po půlroce opustil. Mluvčí provozovatele kina Marek Hovorka vysvětluje, že důvodem k vypovězení smlouvy byly finanční náklady budovy a nízké příjmy způsobené ekonomickou krizí.

Kino provozoval Petr Kubica s Markem Hovorkou a týmem lidí úzce spojených také s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů. Mnozí zastupitelé i radní jejich odchod nechápou s tím, že právě pro ně se budova připravovala hlavně jako centrum dokumentárního filmu. Hledat teď na provozování někoho jiného bude velmi složité.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

„Vypsání výběrového řízení ukáže, zda je na trhu zájem takové zařízení provozovat,“ sdělil náměstek primátora Jihlavy Radek Vovsík (ODS). „Každá vyspělá společnost kulturu podporuje, takže by stálo za to uvažovat o navýšení dotace a snížení nájmu,“ nechala se slyšet náměstkyně primátora Jihlavy Irena Wagnerová (SZ).

Vedení města teď stojí před velice složitým úkolem - udržet provoz kina i po vypršení výpovědní lhůty a hlavně zachovat v Jihlavě Mezinárodní festival dokumentárních filmů. Ten má proběhnout na přelomu října a listopadu.

Vydáno pod