Vandalové zdevastovali židovský hřbitov v Jihlavě

Jihlava - Škody za desítky tisíc korun způsobili vandalové na židovském hřbitově v Jihlavě. Poničené a povalené pomníky hrobů objevili až návštěvníci hřbitova. Správce je přesvědčený, že za vandalismem jsou neonacisté. Za sebou zanechali zdevastované cenné pomníky a utrhané ozdoby i písmena z náhrobních desek. Kdy přesně k poničení pomníků došlo, zatím policie neví.

Zástupce správce Židovské obce Brno Jaroslav Klenovský informoval, že při neuskutečněném neonacistickém pochodu v Jihlavě minulou sobotu poničili jeho aktéři tři pomníky. Mluvčí jihlavské policie Jana Kroutilová však poznamenala, že do současné doby nebyla zjištěna souvislost mezi aktuálním skutkem a sobotním shromážděním v Jihlavě.

Židovský hřbitov byl založen v roce 1869 a čítá na 1 300 náhrobků. Pochováni tam jsou členové jihlavské židovské komunity, mezi nimi například rodiče Gustava Mahlera. Jihlavský historik Ladislav Vilímek dodává, že většinou jde o oběti hrůz holocaustu bez potomků, kteří by se o hroby starali.

Reportáž a vstup Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Ladislav Vilímek je přesvědčený, že jde o dosud nedoceněnou památku. Zamyká se jen na noc, přes den ji nikdo nehlídá a možná i to je důvod, proč vandalové na hřbitov chodí ničit pomníky a dělají nepořádek. Jaroslav Klenovský doplnil, že běžnou údržbu na hřbitově provádí správa městských lesů.

Opravy poničených hrobů přijdou na desetitisíce korun. Pokud by policie vandaly chytila a obvinila, mohou jít až na 3 roky za mříže. Na Vysočině nejde o jediný případ. Vandalové poničili hřbitov také například ve Větrném Jeníkově.

Vydáno pod