Vysílač Javořice bude brzy vysílat digitálně, pomohl obří vrtulník

Jihlava - Na vysílači Javořice technici dokončují poslední práce související s přechodem na digitální televizní vysílání. Uvnitř anténního stožáru propojují kabely. Ve středu do setmění za pomoci sedmitunového ruského vrtulníku K32 se švýcarskou osádkou vyměňovali několikatunové antény. Do posledního šroubku přesně nachystaná instalace nových antén trvala necelých pět hodin. Vrtulník se tak mohl během čtvrtka přesunout z Vysočiny na sever Čech. Podobná akce se v pátek čeká na vysílači Ještěd.

„Teď tady zvedáme antény o hmotnosti asi 3600 kilogramů, ale už jsme před týdnem zvedali i přes 5 tun,“ uvedl pilot vrtulníku Charles Corthay. „Dnešní akce dopadla skvěle, začali jsme až odpoledne, a přesto jsme ve velmi krátkém čase stihli sejmout starou anténu a nainstalovat anténu novou,“ komentoval situaci Jiří Vykydal z Českých radiokomunikací.

Na Javořici nyní technici instalují kabely uvnitř antén tak, aby se během následujících dvou týdnů začalo na Vysočině vysílat digitálně. „Abychom mohli přidat ke stávajícímu analogovému vysílání televize nové digitální, které pro programy ČT spustíme do konce tohoto měsíce tedy do konce června,“ upozornil Vykydal.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

V případě jakýchkoli problémů s příjmem mohou diváci směřovat své dotazy nejlépe na informační linku Národní koordinační skupiny na telefonním čísle 800 90 60 30. Dále mají k dispozici stránky digitalne.tv a webové stránky České televize, na kterých je informacím k digitalizaci věnován velký prostor.