Zámek v Hradci nad Moravicí otevřel nové pokoje

Hradec nad Moravicí - Po dlouhých třiceti letech se pro návštěvníky zámku v Hradci nad Moravicí otevřely nové reprezentační pokoje. Jejich obnova si vyžádala 6 milionů korun. Zámek, který patří mezi národní kulturní památky, získal v letošním roce druhé místo v anketě o nejpohádkovější hrad nebo zámek České republiky. V Hradci jsou zámky dva - červený a bílý. Rozsáhlé úpravy, jejichž výsledkem jsou rokokový salónek, kulečníkový sál a kuřácký salón, probíhaly v tom starším, bílém.

Kastelán zámku Hradec nad Moravicí Radomír Přibyla informoval, že nově otevřené pokoje jsou ty nejkrásnější interiéry, které v zámku jsou. Bez zvýšení vstupného tak bude prodloužen druhý návštěvnický okruh.

Na opravách se podíleli nejen řemeslníci, ale také restaurátoři. Akademická malířka a restaurátorka Romana Balcarová se nechala slyšet, že nástropní a nástěnná výzdoba byla rekonstruována podle dobových fotografií a zbytků fragmentů. Velkým oříškem prý byly papírové tapety.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Hradec nad Moravicí obývala v minulosti například manželka Přemysla Otakara II. Kunhuta, která je zachycena i na jedné z maleb. Knížata Lichnovští si zase na zámek pozvali Beethovena, Liszta nebo německého císaře Viléma. V současné době je na zámku k vidění 30 pokojů. Aby byl zpřístupněný celý, zbývá jich zrenovovat ještě sedm.