Panenky na mnoho japonských způsobů v Kopřivnici

Kopřivnice - Více než dvě stovky originálních japonských panenek, loutek a hraček představuje Muzeum Fojtství v Kopřivnici. Vystavené exponáty pocházejí z 19. a první poloviny 20. století a kopřivnickému muzeu je zapůjčilo pražské Náprstkovo muzeum; jeho sbírka panenek patří v České republice k největším. Výstava potrvá do 6. září.

Výroba mechanických dřevěných loutek natřených tmavě hnědou nebo černou barvou začala v Japonsku po roce 1868, kdy se v Kóbe otevřel přístav. „Japonci poprvé viděli černocha, takže pro námořníky dělali suvenýry ze dřeva, které hýbaly rukama, vyplazovaly jazyk nebo vysunovaly oči,“ vysvětluje japanoložka Alice Kraemerová z pražského Náprstkova muzea.

V rámci celokopřivnického projektu Brána otevřená, která letos seznamuje s japonskou kulturou, zaplavilo Muzeum Fojtství dvě stě hliněných, papírových i dřevěných japonských panenek a loutek. „Panenky se vyrábějí všude po světě, rozdíl je v míře, ta je v Japonsku značná. I dnes se dělají jako dárky, i moderní umělci se zabývají výrobou panenek,“ pokračuje Kraemerová.

Reportáž Kristiny Staškivové (zdroj: ČT24)

„Specifikem japonských panenek je, že sloužily jako talismany k rituálům, zajímavá kapitola je svátek děvčátek, který je obdobou Dne dětí,“ vysvětluje Jan Ražnok z Regionálního muzea v Kopřivnici. Svátek děvčátek, který připadá na 3. března, je v Japonsku zároveň nejvýznamnějším svátkem loutek. Při jeho příležitosti se vystavují panenky hina ningjó. Jsou velmi nákladné a nejsou určené na hraní. Figurky představují císaře a císařovnu v nádherných šatech. V Kopřivnici patří k nejstarším vystaveným exponátům.

  • Japonská loutka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/930/92944.jpg
  • Japonské loutky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/930/92950.jpg