Vinaři lákali na tři sta druhů vína

Břeclav - O víkendu proběhl na jižní Moravě jeden z vrcholů letní vinařské sezony - Festival otevřených sklepů. Pořadatelé připravili pro návštěvníky na padesát vinných sklípků v osmi obcích. Zavítat tak bylo možné například do Mikulčic, Tvrdonic, Prušánek nebo Moravské Nové Vsi. Festival otevřených sklepů je unikátním produktem zážitkové a vinařské turistiky, který nabídl milovníkům vín ochutnávku více než tří set druhů. A protože lidí přišlo hodně, byli spokojeni i samotní vinaři.

Vinné sklípky na Břeclavsku o víkendu praskaly ve švech. Z celé republiky se sem sjeli milovníci vína, jeho znalci i příležitostní konzumenti. V rámci Festivalu otevřených sklepů bylo možné ochutnat rozličné odrůdy, dozvědět se něco o vzniku, zrání a degustaci, to vše v jedinečné atmosféře jižní Moravy. „Poselstvím této akce je hlavně přiblížit lidem moravská vína a moravské vinaře v jejich prostředí, v místě, kde to víno vzniká, tam, kde to tradičně vnímáme,“ vysvětluje smysl akce pořadatel a vinař Aleš Tureček.  

Festival vedle tradiční ochutnávky nabídl hladovým návštěvníkům i regionální gurmánské speciality. O zábavu se starala například cimbálová kapela Šmytec, mužské pěvecké sbory z Podluží nebo jazzové trio Františka Uhlíře. Pro místní vinaře však byl nejdůležitější přímý kontakt s případnými zákazníky. „Shodli jsme se na tom, že ti lidé opravdu o víně něco vědí. Nezatěžujeme je nějakými technologickými záležitostmi, spíše se bavíme o víně jako takovém,“ říká vinař Petr Marada z Mikulčic.  

Reportáž Zuzany Michaličkové (zdroj: ČT24)

Organizátoři festivalu i vinaři se shodli v názoru, že v poslední době přibývá poučených milovníků vína, kteří dobře vědí, co chtějí, a jsou ochotni za dobrým vínem jezdit.