Brno nebude soutěžit o evropské město kultury 2015

Brno - Zastupitelé Brna dnes rozhodli o tom, že se moravská metropole nebude ucházet o titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2015. Nepřihlásí se do soutěže českých měst, která o značku mají zájem. Důvodem byly náklady - Brno by jako evropské město kultury 2015 muselo vynaložit kolem 100 milionů korun. O titul se za ČR ucházejí Plzeň a Ostrava.

Pro byli spíše zelení, hnutí Brno 2006 a část lidovců, což nestačilo. Naopak většina sociálních a občanských demokratů návrh nepodpořila. Podle zastánce přihlášky, primátorova náměstka Daniela Rychnovského (KDU-ČSL), by město na dotacích získalo zhruba 400 milionů. Podle odpůrců záměru dotace nebyly jisté a město je na rozvoj kultury může získat, i když se o titul ucházet nebude.

Proti kandidatuře se vyjádřila například Rychnovského předchůdkyně, zastupitelka Barbora Javorová (KDU-ČSL), která z funkce náměstkyně odešla kvůli vztahu s primátorem Romanem Onderkou (ČSSD). Řekla, že sama kandidaturu nepřipravovala, protože uvažovala za celý sociálně-kulturní úsek.

„Znám komunitní plán (sociálních služeb) a vím, co by znamenalo těch 100 milionů korun, kdybychom je dali sem. Znám sport, školství, proto jsem dala přednost mládežnické olympiádě v roce 2015,“ řekla. Na tuto akci Brno vynaloží kolem 80 milionů korun.

Tradice od roku 1985 

Mezinárodní projekt Evropské hlavní město kultury byl založen roku 1985 z iniciativy řecké ministryně kultury Meliny Mercouri. V letech 1985 až 1999 bylo každoročně držitelem titulu pouze jedno město, od roku 2000 získávají tento prestižní titul města dvě, jedno ze staré a jedno z nové členské země EU. Výjimkou byl rok 2000, kdy ve spojitosti se vstupem do nového milénia získalo titul hned devět měst, mezi nimiž byla i Praha. Evropskými hlavními městy kultury se nestávají jen města s bohatou historií a dlouholetou kulturní tradicí, ale často také průmyslová centra potýkající se s řadou problémů (např. Lille, Glasgow, Essen, Košice).

Střelecký ostrov
Zdroj: ČT24
Vydáno pod