Znojmo přenechalo parkoviště soukromé firmě

Znojmo – Znojmo chystá velké změny v parkování. Od letošního podzimu začne parkoviště ve městě místo radnice provozovat soukromá firma. Některá místa budou nově zpoplatněná, část z nich navíc dostane závory, dotkne se to především parkovišť v centru historického města. Rovněž v centru vznikne během dvou let i nový parkovací dům pro stovku aut. Firma Versia Holding do parkování ve městě investuje 119 milionů korun a systém bude provozovat 30 let. Město bude od firmy inkasovat paušální poplatky za každé parkovací místo.

Všechna parkoviště v centru osadí firma parkovacími automaty. Na tři z nich nechá dokonce namontovat závory, aby nikdo neodjel bez placení. Největší novinkou bude parkovací dům u křižovatky ulic Jana Palacha a Sokolské. Ten má být postavený za dva roky. Město ale zdůrazňuje, že nový systém má být hlavně výchovný. Proto umožní poplatek za parkování doplatit i zpětně.

„Automat umožňuje tzv. odloženou platbu, to znamená, že občan doplatí částku, kterou by měl správně zaplatit na začátku parkovací doby, a pokud si lístek uchová a bude případně vyzván k vysvětlení, nebude pokutován,“ popsal připravovaný systém místostarosta Znojma Jan Blažíček.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Podle starosty Petra Nezvedy bude nový systém přínosný pro návštěvníky i lidi žijící nebo pracující ve Znojmě. „Měl by nabízet vyvážené řešení. Měl by být jednodušší a přehlednější,“ uvedl starosta. První změny mohou znojemští obyvatelé i návštěvníci očekávat už v září.