Olomouc přijde o historickou alej

Olomouc - Sto padesát let starou Rudolfovu alej v olomouckých Smetanových sadech čeká rozsáhlé kácení. Stromy jsou staré a nemocné, hrozí jejich rozlomení a pro návštěvníky sadů by mohly být nebezpečné. Město proto rozhodlo o zásadní rekonstrukci celé aleje. K zemi půjdou více než dvě stovky vzrostlých lip a kaštanů. Kácení ale vzbudilo velkou diskusi mezi občany i odborníky. Mnozí si totiž park bez stromů neumí představit.

Alej lip a kaštanů ve Smetanových sadech je sice krásná, ale může být životu nebezpečná, tvrdí olomoučtí radní. Zároveň představili model, jak by měla alej vypadat za deset let. Ve stromech současné aleje se tvoří dutiny, jsou napadeny houbou, a proto mohou být pro lidi nebezpečné. „Hlavně jírovce nad osmdesát let mají velmi křehké dřevo. A alej už je stará přes sto čtyřicet let,“ říká vedoucí oddělení péče o zeleň Magistrátu města Olomouc Jitka Štěpánková.   

Stromořadím, které je součástí Flory Olomouc, ale denně projdou stovky lidí. Všichni se shodnou na tom, že jim bude alej chybět. „Nedá se nic dělat, jak odcházejí staří lidé, tak odcházejí i stromy,“ reaguje odevzdaně na kácení jeden z olomouckých občanů. „Je to sice hezké, že se tu vysadí nějaké stromy, ale bude to trvat několik desítek let, než bude alej podobná té původní,“ dodává druhý.  

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

A stejný názor mají i někteří odborníci. Bývalý zaměstnanec Flory a zahradní architekt Karel Robenek napsal o aleji studii. Sám se o tento prostor zajímá už několik desítek let. Podle něj by se měly stromy v parku jen snížit a kácet postupně. „Když se sníží rovnováha toho stromu, tak se sníží i nebezpečí, že by mohl na někoho spadnout,“ radí zahradní architekt Robenek.

Podle zástupců města by ale postupné kácení nebylo efektivní. „U dosazovaných stromů nedochází k řádnému vývoji a ten strom již není schopen se v budoucnu zapojit do té stávající struktury aleje,“ argumentuje Jitka Štěpánková.

Alej bude proto obnovována ve dvou etapách. Nejprve od Wolkerovy ulice k restauraci Fontána a později zbytek. „V aleji bude vysázeno 142 kaštanů a dobrou zprávou pro návštěvníky parku je, že jírovce rostou velmi rychle,“ utěšuje olomouckou veřejnost mluvčí výstaviště Flora Olomouc Zuzana Studená.

První stromy by měly padnout už v září. V zimě by podél cesty měly zůstat jen pařezy. Během příštího roku dostane promenáda v aleji nový povrch, nové koše, osvětlení i lavičky.

Vydáno pod