V Brně Manhattan stát nebude

Brno - Nový Manhattan na nejzelenějším brněnském sídlišti Lesná zřejmě nebude. Proti plánům investora postavit mezi dosavadní zástavbou sedmnáctipodpodlažní věžáky narazil na ostrý odpor místních. Kvůli němu nakonec starosta této městské části svolal jednání obyvatel s investorem. Ten se nakonec rozhodl, že tlaku lidí ustoupí a záměr přehodnotí.

Dřív bylo sídliště Lesná jedním z architektonicky ceněných sídlišť, dnes je to spíše ruina, na jejímž místě by se ale brzy mělo začít stavět. Pro městskou část Brno - sever je to šance oživit zchátralý komplex Obzor. Obyvatelé okolních domů se ale bojí, že pokud se nové byty postaví, ze svých oken už obzor nikdy nezahlédnou.  

Pro lidi odnaproti by to znamenalo zkažený výhled na město, pro Lesnou zase zcela nové panorama. Stavební firma IMOS, která pozemek koupila, míří se svými plány vysoko, až do sedmnáctého patra. Na jednání s investorem proto zamířily davy lidí. V sále se sešly asi tři stovky lidí a ti dávali jasně a nahlas najevo, co si o věžácích myslí. „My tu nic takového nepotřebujeme. Proč nepostavíte dvě tři patra na ten Obzor?“ ptá se jeden z místních.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Kritika se nevyhnula ani starostovi, stavbě věžáků se prý nesnaží příliš zabránit.  „Existuje územní plán. V tom územním plánu se něco říká. A změnit plán není tak jednoduché,“ vysvětluje starosta Městské části Brno- sever Leo Venclík.  

Schůze trvala tři hodiny a nakonec přece jen přinesla zvrat. Investor lidi o svém plánu nepřesvědčil, naopak místní zlomili investora. Z jednání odcházel s tím, že záměr přehodnotí, proti tak silnému tlaku prý bojovat nechce. „Ty názory lidí je třeba brát v úvahu. My situaci přehodnotíme, určitě tak vysoké domy navrhovat nebudeme, to jsem dnes pochopil,“ říká ředitel firmy IMOS Jiří Rulíšek.

Plán na sedmnáct pater bytů tak zřejmě skončí u lepenkového modelu. Projektanti teď budou vymýšlet jiné řešení.