Unikátní korýše zachraňují v Rančířově čtyřkolky

Rančířov - V areálu bývalého tankodromu v Rančířově u Jihlavy objevili ochránci přírody kriticky ohrožené druhy korýšů. Obec chce území zalesnit. Ochranáři s tím ale nesouhlasí a paradoxně vítají, že si lokalitu oblíbili vyznavači čtyřkolek. Vzácným živočichům totiž právě rozježděné tůně pomáhají přežít. Stále populárnější druh motoristického sportu je však přijímán rozporuplně, málokde ho v přírodě vidí rádi. Ani v Rančířově se čtyřkolky místním lidem nebo houbařům vůbec nelíbí.

Místostarosta Rančířova Jaroslav Pech říká, že vyznavači čtyřkolek už zničili kus nově zasazeného lesa. Asi jedinými, kdo pohyb strojů v lokalitě bývalého tankodromu vítá, jsou tentokrát ochránci přírody. Motoristický sport totiž vyhovuje kriticky ohroženým druhům živočichů. Žábronožka letní a listonoh letní jsou tzv. lupenonozí korýši, kteří se nikde jinde v kraji Vysočina nevyskytují. Jsou životně závislí na takzvaných periodických tůních.

Asi před měsícem armáda předala mnohahektarové bývalé vojenské území obci Rančířov. Jak prozradil Jaroslav Pech, obec tady chce vybudovat odpočinkovou zónu, tedy žádný průmysl, žádné stavby, ale les. Chránění korýši, kteří právě v těchto dnech dorůstají jen asi do centimetrové velikosti, se zatím nemusejí obávat, že by velká kola zmizela. Jejich tůně mají zůstat zachovány.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

K zalesnění pozemku bude obec potřebovat schválení úřadů. Odbor životního prostředí ale souhlasit nebude. Vedoucí odboru životního prostředí z Magistrátu města Jihlavy Katarína Ruschková naznačila, že zalesnění pozemku není žádoucí. Obyvatele obce negativní postoj k lesu překvapil. Mrzelo by je, kdyby dříve zdevastované území tankodromu muselo zůstat tak, jak je, a předpokládají, že se o problému bude ještě diskutovat.

Odborníci dokonce předpokládají, že lokalita bývalého tankodromu dostane v nejbližší době statut maloplošného chráněného území.

Čtyřkolka
Zdroj: ČT24
Vydáno pod