Zámek v Ropici zřejmě zanikne

Ropice - Na severovýchodě republiky zaniklo od konce války 65 zámků. Tím 66. zřejmě bude barokní skvost v Ropici u Třince. Přívalové deště uspíšily jeho konec, zaviněný velkou měrou lhostejností soukromého majitele. Čekalo se, že zámek nevydrží už ani zimu, ale s děravou střechou stál dál. Poslední dějství napsaly prázdninové deště.

Starostka Ropice Uršula Waniová informovala, že obec požádá o vynětí památky ze seznamu kulturních památek. Pak by mohlo dojít k demolici. Webové stránky majitele zámku, firmy Exakta Management, zvou turisty do hotelu Chateau Ropice. Za 22 milionů eur měl být dokončen už na podzim 2006.

Netečnost majitele se tady snoubí s nedostatečnou legislativou. Stavební odbor úřadu v Třinci nezahájil s podnikatelem řízení o záchranu památky, protože náklady by stejně šly z třinecké pokladny. Město by je pak muselo složitě exekučně vymáhat. Stejně to bylo i s náklady na oplocení a zabezpečení, kdy šlo o 300 tisíc korun, v případě záchrany zámku by to však byly desítky milionů.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Firmě poslala Česká televize fotografie zámku e-mailem - bez odpovědi. Telefon mlčel a mlčí dál. Demolice, která by stála asi pět milionů korun a kterou nejspíš zaplatí opět Třinec, ještě nemusí být poslední kapitolou příběhu. Majiteli totiž zůstane lukrativní pozemek pouhých 300 metrů od golfového hřiště.