Rekonstrukce kostela omezuje v Jihlavě turisty i věřící

Jihlava - Nedostatek peněz a také neshody mezi památkáři a premonstráty brzdí právě probíhající rekonstrukci jihlavské dominanty - chrámu svatého Jakuba. Doplatit na to mohou pouze turisté a věřící, pro ně je totiž kostel stále uzavřený. Památkáři s premonstráty se dohadují například o barvě stropní výmalby, neshody by však prý neměly mít vliv na termín dokončení rekonstrukce. V současné době je prioritní opravit střechu a vitráže, kterými zatéká, a vybavit kostel mobiliářem.

Když se loni po Velikonocích začalo s opravami a zanedlouho byl chrám navíc vyhlášen národní kulturní památkou, všichni se těšili na rychlý průběh rekonstrukce a snadné získávání peněz. Opak je pravdou, potřebných asi 50 milionů korun se zatím nedaří sehnat. „Za největší problém považuji opravu střechy, což je náklad asi 20 milionů korun. Teď uděláme pouze dílčí opravu, abychom zamezili zatékání,“ uvedl vedoucí oddělení investic Královské kanonie premonstrátů Strahov Norbert Dostál.

Odvětrání vlhnoucího zdiva, výměna dlažby a opravy tří oltářů zatím spolkly cca 8 milionů korun, na nic víc zatím nejsou peníze. Práce brzdí i neshody mezi památkáři a strahovskými premonstráty, kteří chrám vlastní. Památkáři trvají na původní modré stropní výzdobě s anděly z konce 19. století, premonstráti požadují současnou bílou výmalbu i v presbytáři. „Tento špatný a pro památku nepříznivý stav nelze v presbytáři opakovat jen proto, aby se sjednotil výraz celé lodi,“ prohlásil Petr Severa z Národního památkového ústavu Telč. Norbert Dostál však nesouhlasí: „Strahovští premonstráti se s názorem památkářů neztotožňují a asi se s ním ani nesmíří.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Neshody by prý neměly mít vliv na termín dokončení rekonstrukce. Prvořadé nyní je opravit střechu a vitráže, kterými zatéká, a vybavit kostel mobiliářem. „Nemyslím, že by to najednou začalo být problémem a že by to ten termín posunulo,“ dodal Severa.

Podle těch nejoptimističtějších odhadů by se chrám sv. Jakuba mohl znovu otevřít veřejnosti nejdříve v létě příštího roku.

Nedostatek peněz a také neshody mezi památkáři a premonstráty brzdí rekonstrukci chrámu svatého Jakuba v Jihlavě.
Zdroj: ČT24