Rekonstrukce blanenského mrakodrapu odložena

Blansko - Takzvaný blanenský mrakodrap - výšková budova v centru města - se ani po roce a půl nedočkal rekonstrukce. Zdevastovaný objekt koupil soukromý podnikatel a chtěl do opravy investovat dvě stě milionů korun. Jenže stavební povolení blokuje komplikovaný odkup státních pozemků. K věci se nyní musí vyjádřit ministerstva spravedlnosti a financí. Ty slibují, že celou záležitost maximálně urychlí.

Čtyřicet bytů, tři tisíce metrů čtverečních obchodních ploch nebo také parkovací dům. Už příští rok měla dvanáctipatrová budova v centru Blanska získat po letech chátrání nový lesk. Dvěstěmilionová rekonstrukce za soukromé peníze ale ještě vůbec nezačala. Příčinou zpoždění je malé parkoviště o pár metrech čtverečních. Novému majiteli se ho stále nedaří od státu odkoupit.

Pozemek totiž patří okresnímu soudu. Jeho prodej tedy musí schválit ministerstva spravedlnosti a financí. Zdánlivě bezproblémový převod se ale zasekl na zrezivělých kolech byrokratické mašinérie. „Ministerstvo spravedlnosti obdrželo kupní smlouvy, a tak jak mu to ukládá zákon, je předložilo ministerstvu financí,“ říká vedoucí tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti ČR Jitka Zinke. „Smlouvu skutečně máme u nás, počítáme, že se k ní vyjádříme do čtrnácti dnů, rozhodně nechceme prodej nijak blokovat, kontrolujeme pouze zákonné náležitosti,“ upřesňuje Zuzana Chocholová z oddělení komunikace Ministerstva financí ČR.   

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Stavební povolení může ale nový majitel začít vyřizovat až poté, co pozemek bude jeho. Po roce a půl úředního schvalování se původní termín dokončení, rok 2010, stal pouhou utopií. Práce na zchátralé budově se tak zatím zastavily. "To, co jsme mohli udělat, jsme udělali. Provedli jsme demolici a stavební přípravy. Nevíme vůbec, jak dlouho budova bude v tomto stavu, proto jsme se rozhodli, že se pokusíme využít aspoň to, co využitelné je, vysvětluje nový majitel budovy Josef Liška.

Novotou tak zatím prokoukne jen chystaná kavárna v přízemí. Dlouhé a kvůli zpoždění investice i drahé zdržení ale prý podnikatele neodradí. Zcela nový, dokonce i o dvě patra vyšší kabát, tak celá budova získá snad za tři roky.