Policie pátrá po pachateli, který poškodil přejezdy na Třinecku

Třinec (Frýdecko - Místecko) - Neznámý člověk vyřadil během večera úmyslně z provozu zabezpečovací zařízení na čtyřech přejezdech na železniční trati mezi Třincem a Jablunkovem na Frýdecko - Místecku. Sabotáž vyšetřují policisté. Zařízení pachatel vyřadil z provozu, což mělo za následek spuštění závor a zapnutí červeného světla. Podle Správy železniční dopravní cesty tak motoristé nebyli ohroženi. Nebezpečným úsekem pravděpodobně projel jediný vlak a jeho strojvůdce o všem informoval, uvedla policie.

„Pachatel propojil vodiče signalizačního zařízení a vyřadil ho z provozu. Policie po něm pátrá. Za obecné ohrožení mu hrozí až osm let vězení,“ informuje Ivan Žurovec, mluvčí Policie ČR Frýdek - Místek.

Vše se naštěstí obešlo bez nebezpečných situací. Vlaky s určitými omezeními normálně projížděly, jen někteří motoristé a chodci strávili na přejezdech dlouhé minuty. „Ve chvíli, kdy jsou porušeny kolejové obvody ovlivňující činnost přejezdů, tak se přejezdy rozsvítí na 'stůj' a závory jdou dolů,“ uvedla Anna Kodysová ze Správy železniční dopravní cesty.

Reportáž Aleše Gongola (zdroj: ČT24)

Podle Správy železniční dopravní cesty jsou útoky vandalů na zabezpečovací zařízení velmi časté. V České republice takových zařízení funguje přes osm tisíc.