Do Zlatého potoka někdo vypustil kyselinu, uhynuly ryby

Kamenná - Ve Zlatém potoce u Kamenné na Jihlavsku od pátečního večera uhynuly ryby, protože blízko toku někdo vypustil roztok kyseliny sírové a fosforečné. Je možné, že se jednalo o cisternu, která tam vypláchla zbytky z průmyslové výroby. Rybáři zatím sebrali asi 130 kilogramů mrtvých ryb, část uhynulých zvířat ale odplavila voda. Případ vyšetřuje policie spolu s Českou inspekcí životního prostředí a jihlavským magistrátem. Škoda dosud nebyla vyčíslena.

Pěna se na hladině toku objevila v pátek k večeru. Ke znečištění potoka došlo pravděpodobně z bývalé skládky mezi obcemi Kamenná a Dobronín. Hasiči se snažili zachytit škodlivé látky nornými stěnami. Nyní na neutralizaci kyselin pracuje odborná firma, kterou objednal jihlavský magistrát. Ta by měla odstranit i část zasažené zeminy. Náklady na provedení těchto prací se zatím odhadují v řádu desítek tisíc korun.

Zatím není jisté, zda znečištění toku poškodí i nedalekou chráněnou přírodní lokalitu, která se nachází v povodí Zlatého potoka a říčky Šlapanky na Havlíčkobrodsku. Tato lokalita byla zařazena mezi evropsky cenná území Natura kvůli vydře říční. Podle prvního odhadu ochránců přírody by vydrám nemuselo přímo uškodit znečištění, ale to, že byly otráveny ryby, jimiž se živí. V lokalitě navíc žijí i další chráněné živočišné druhy, včetně ryb.

Vydáno pod