V Beskydech opravují naučné stezky

Ostrava - Naučné stezky v Beskydech v současné době opravují ochránci přírody. Poničil je nejenom čas, ale i vandalové. Ochráncům přírody pomáhají o prázdninách také brigádníci. Společnými silami se snaží zpřístupnit i méně frekventované části Beskyd, které zatím unikaly pozornosti turistů. Jejich oživení bude mít pozitivní vliv i na drobné podnikání v tomto regionu. Celou akci podporuje také Správa CHKO Beskydy.

Naučná stezka Veřovické vrchy je dlouhá dvacet kilometrů a turisté na ni najdou třináct zastavení s naučnými tabulemi. Je jednou ze stezek, které ochránci přírody opraví. „Budeme natírat stojany, vyměňovat skla informačních tabulí, označíme cedulkami jednotlivé trasy, také nabídneme zkušené průvodce,“ vypočítává Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody.

Zdeněk Podzemný je jedním ze studentů, kteří ochráncům přírody při rekonstrukci naučných stezek pomáhají. V lesích tráví část prázdnin. „Některá místa jsou nepřístupná, takže tam musíme dojít pěšky,“ říká Zdeněk. „Také nacházíme místa poškozená sprejery,“ dodává jeho kamarád Milan Kuráň. „Projevy vandalismu máme především na stezkách, které jsou blízko civilizace. Stezky, které jsou v horách, sejdou většinou věkem a nepříznivým klimatem,“ vysvětluje Jiří Lehký ze Správy CHKO Beskydy.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Ochránci přírody už zrekonstruovali pět naučných stezek v okolí Valašského Meziříčí. Opraví ještě deset stezek v Moravskoslezském kraji a okolí. „Teď se chystáme uspořádat podzimní výpravy s těmi dříve narozenými ze Zlínského a Moravskoslezského kraje po nejhezčích stezkách,“ říká Milan Orálek. Ochránci přírody budou naučné stezky opravovat do konce prázdnin.