V Bílých Karpatech si lidé připomínají leteckou bitvu

Bojkovice (Zlínsko) - Rovných pětašedesát let uplynulo od letecké bitvy nad Bílými Karpaty. Dne 29. srpna 1944 mířily americké létající pevnosti k Ostravě bombardovat tamní ropnou rafinerii a nádraží. Po nečekaném útoku německých stíhačů se zřítilo deset strojů. 41 členů posádek zahynulo. Města a obce na Zlínsku si tuto kapitolu druhé světové války připomínají po celý víkend, například v Bojkovicích a v sousedních Rudicích.

Joseph Sallings, jeden ze sestřelených, měl štěstí. V domě ve vesničce Přečkovice, dnešní součásti města Bojkovic, našel po úspěšném seskoku azyl v rodině Karla Pešata. Ta se navzdory nebezpečí o Američana tajně starala až do konce války. Statečnost obyvatel domu nově připomíná pamětní deska, kterou přijela odhalit sestra zachráněného letce.

Dva z jeho zabitých spolubojovníků skončili před pětašedesáti lety na hřbitově v sousedních Rudicích. Minulému režimu se je nepodařilo vymazat z paměti místních. A dokonce se dochovala svědectví o tom, že úctu k mrtvým letcům projevili i jejich němečtí nepřátelé. „Pochování bylo, troufám si říci, na tu dobu velmi odvážné a velmi hezké. Dva němečtí důstojníci, kteří dohlíželi nad pohřbem, dovolili, aby byla hrána americká hymna místní dechovkou. Dovolili, aby byla vystřelena čestná salva,“ uvedl starosta Rudic Jiří Gavlas.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Hmatatelné připomínky válečné tragédie v podobě úlomků sestřelených letadel nacházejí znalci vojenské historie v krajině Bílých Karpat dodnes.

Vydáno pod