Veteráni křižují Moravu

Ostrava - Svátek milovníků historických automobilů začal. Ráno v Ostravě startovala prestižní veteránská Moravia Rallye. Pojede se až do čtvrtka a více než 40 historických aut při ní navštíví třeba Frýdek-Místek, Nový Jičín, Studénku nebo Krnov. Cíl je v Olomouci.

První etapa veteránské Moravia Rallye odstartovala z centra Ostravy v devět hodin dopoledne. Jízdy o celkové délce 600 km se účastní 43 historických vozidel z České republiky, Slovenska, Polska, Švýcarska, Lucemburska, Francie a Německa. Soutěžní posádky budou plnit úkoly zaměřené na řidičskou zručnost a testy z historie automobilismu. 

Majitelé si své plechové miláčky hýčkají. Až z Francie přijel například Jaques Lessuer, který soutěží s Peugeotem 137. Jde o lehký sportovní vůz se sklápěcí střechou. „Jsem vášnivý sběratel aut a toto jsem našel zhruba před dvaceti lety jako úplný šrot v jedné stodole. Levně jsem ho koupil a pak několik let opravoval, až se dostal do perfektního stavu,“ říká Jaques Lessuer. 

Reportáž Mojmíra Žáčka (zdroj: ČT24)

Českou produkci pak na rallye zastupuje například Škoda Popular Monte Carlo z roku 1937. V tomto provedení se zamřížovanými světly byly vyrobeny čtyři kusy. Devátý ročník veteránské Moravia Rallye vyvrcholí ve čtvrtek v Olomouci.