Kostelec se od Zlína neoddělí, proti se vyjádřilo 677 voličů

Zlín - V pátečním referendu o tom, zda místní část Kostelec zůstane součástí Zlína, se rozhodli její obyvatelé, že zůstane. Hlasování se zúčastnilo 932 oprávněných voličů, což je 60,76 procenta z celkového počtu 1534 lidí. Někteří lidé radnici vyčítají, že se o okrajovou čtvrť stará málo, další zase sepisovali petici za zachování její příslušnosti k městu.

Aby vznikla samostatná obec, musela by pro odtržení hlasovat nadpoloviční většina oprávněných voličů, tedy minimálně 768 Kostelanů. „Referendum je tedy platné, a proto není možné o téže otázce hlasovat následujících 24 měsíců,“ doplnila mluvčí zlínské radnice Marie Masaříková. Pro osamostatnění se vyjádřilo 231 obyvatel, proti bylo 677, zbytek hlasů bylo neplatných.

Část obyvatel Kostelce byla již od začátku proti oddělení od Zlína a radnici zaslala petici za změnu katastrálního území. V případě osamostatnění lidé chtěli, aby část Kostelce zůstala i nadále součástí města.

Ve Zlíně jde v krátké době o druhé všelidové hlasování konané na téma osamostatnění. Před přibližně rokem a půl rozhodli obyvatelé o odtržení Želechovic nad Dřevnicí, samostatnou obcí jsou od 1. ledna letošního roku.