V Sejřku nacházejí klienti motivaci k abstinenci

Sejřek (Vysočina) – Na Vysočině je jediná terapeutická komunita zaměřená na drogově závislé, už deset roků funguje v Sejřku. Pomáhají zde lidem závislým na drogách najít si svou vlastní cestu životem a na ní rozpoznat, co jim škodí a co prospívá. Tato cesta by měla být přijatelná jak pro jedince a jeho rodinu, tak pro celou společnost. Nyní však v terapeutickém centru bojují o každou korunu, stát jim letos dal o 400 tisíc méně na provoz. Peníze shánějí od sponzorů a také z vlastních zdrojů. Samotní klienti si na pobyt přispívají ze svých sociálních či nemocenských dávek.

Milan je z Mostu, je mu 30 let a drogy mu zkazily život. Nyní se snaží najít nový smysl života. „Začalo to cigaretami, potom tráva a nějaký alkohol. Když jsem zjistil, že je to špatné, bylo pozdě,“ uvedl tento klient Terapeutické komunity Sejřek. Za svou minulost se nestydí, i proto souhlasil s natáčením. Chce všechno napravit: Pracuje, sportuje a snaží se znovu navázat vztah s rodinou. „Nějak jsme si chtěli říct hodně věcí, nikdy jsem však na to neměl síly. Díky tady tomu zařízení jsem měl šanci do toho jít,“ dodal Milan a projektový manažer hnutí Kolpingovo dílo ČR Ladislav Bárta k tomu dodal: „Naším cílem je pomoci lidem závislým na drogách najít cestu a vrátit je zpět do společnosti.“

Terapeutickou komunitou v Sejřku prošlo za deset let 240 klientů. Mají svůj program, zásady i povinnosti, léčbu podstoupili dobrovolně. Starají se sami o sebe, chovají zvířata, pěstují ovoce a zeleninu a chodí na terapie. „Klienti prostřednictvím metafory mají možnost si zde něco odžívat,“ podotkla arteterapeutka Milena Korbářová. Manažer Bárta doplnil: „Léčbu se vším všudy dokončilo 75 klientů a 80 procent jich abstinuje. To považujeme za velký kus práce.“

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Provoz komunity s jedenácti zaměstnanci stojí 7 milionů ročně, jídlo a pobyt si klienti platí sami. Přispívá stát i kraj, jenže peněz je rok od roku méně, a proto peníze vydělávají třeba i prodejem výrobků. „Zvládli jsme tady 10 let práce, zvládli jsme spoustu úskalí. Snad tedy zvládneme i tohle,“ doufá Ladislav Bárta.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zatím jasno ve financování drogových služeb v příštím roce nemá a komunity proto chystají krizová řešení.

Vydáno pod