Ostrava hostí světovou konferenci důlních záchranářů

Ostrava - Severomoravská města Ostrava a Hradec nad Moravicí v těchto dnech hostí mezinárodní konferenci důlních záchranářů z celého světa. Setkání, jehož hlavní náplní je analýza příčin a prevence největších důlních neštěstí za poslední léta, se koná poprvé na evropském kontinentu. Jedním z mimořádných témat letošní konference bude i páteční tragédie, která se stala v důlní šachtě nedaleko polských Katovic.

Mezi 160 odborníky z 20 zemí jsou i záchranáři z polské Bytomi, kteří byli v pátek na místě havárie jako první. Vznícení metanu v dole Wujtek si tehdy vyžádalo smrt 13 horníků. „Ráno zasedla další expertní komise, která vyšetřuje příčiny tragédie a určí další postup. Havárií už se zabývá i státní zástupce, určitě ty příčiny zjistíme,“ informoval o posledním dění kolem polské tragédie technický ředitel bytomského hasičského sboru Miroslav Baginski.

Tragédie z dolu Wujtek však nebude jediným tématem přednášek a diskuzí předních záchranářů z celého světa. „Zajímá nás tady hlavně česká špičková záchranářská technika,“ poznamenal Wolfgang Roehl z berlínského sboru. Čeští zástupci předvedli například tzv. havarijní vrat, kterým evakuují zraněné horníky, pokud nefunguje transportní klec. „Setkání je důležité, protože se dozvíme, jak co nejlépe zachránit horníky v krizových situacích a taky zjistíme, s jakou technikou pracují v jiných zemích,“ vyjádřil se indický zástupce Baidya Debdulal.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Zahraniční záchranáři přestaví nejrůznější techniky pro boj se situacemi, které v podzemí ohrožují životy lidí. Zdaleka se nejedná pouze o problém zavalení či výbuchů při důlních činnostech. „U nás máme problémy s ledními medvědy, kteří chodí stále blíže k lidem,“ naznačil norský báňský záchranář Alme Per. Bánští záchranáři budou v Ostravě a Hradci nad Moravicí jednat do čtvrtka. Za dva roky by se měli sejít v Číně.

Účastníci ostravské konference
Zdroj: ČT24
Vydáno pod