Do vlaku Euronight ve směru Košice-Praha se nesmí nastoupit

Praha – Na vsetínském nádraží každou noc zastavuje vlak, do kterého se nesmí nastoupit. Jedná se o rychlík Euronight, který jezdí z Košic do Prahy. Loni nahradil zrušený vlak, kterým lidé ze Vsetínska jezdívali do hlavního města. Kdyby se do tohoto nového vlaku někdo pokusil nastoupit, čekala by ho pokuta. Zastávka je pouze technická. Během ní se jen vystřídají strojvedoucí a dveře vagonů se otevírají až v Olomouci.

Cestující z Valašska, kteří se chtějí dostat do Prahy, tento paradox kritizují. Vedení města mluví o diskriminaci obyvatel regionu a žádá ministerstvo dopravy, aby nastupování povolilo.

„Mezinárodní dohody znají pojem takzvaného nočního klidu. Důvod je velmi jednoduchý. Je to prevence před kriminalitou. Prevence před tím, aby v nočních hodinách nastupovali do vlaku lidé, kteří chtějí páchat trestnou činnost,“ vysvětlil mluvčí Ministerstva dopravy ČR Karel Hanzelka. Starostka Vsetína Květoslava Ottová to vnímá spíš jako určitou nespravedlnost. „Pro občany nejenom Vsetína, ale celého regionu, považujeme tento spoj za strategický,“ vyjádřila se.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva mají Valaši na výběr dostatek vlaků směřujících do hlavního města v denních hodinách. A nemají si tedy na co stěžovat.