Odpůrci znojemského obchvatu u soudu neuspěli

Brno - Plány na stavbu znojemského obchvatu platí, rozhodl Krajský soud v Brně. Skupina zahrádkářů, kterým má silnice protnout pozemky, tak neuspěla se svou žalobou. Příprava obchvatu sice může pokračovat, majitelé pozemků se ale ještě nevzdávají. U soudu už podali další žalobu proti vyvlastnění.

Odpůrci obchvatu přicházeli na dnešní jednání dobře naladěni, obchvat se podle nich připravuje v jiných místech, než s ním počítal územní plán. Od soudu tak čekali, že zruší rozhodnutí o umístění stavby, které dává silnici zelenou.

Naději ale o hodinu později vystřídalo zklamání, soud totiž žalobu zamítl. Hlavně proto, že ji majitelé pozemků podali hromadně jako občanské sdružení Obchvat, které se zaměřuje na ochranu životního prostředí. A právě té se musel držet i soud. „Žalobce se v tomto řízení mohl domáhat pouze ochrany svých vlastních práv, nemohl se domáhat ochrany práv těch fyzických osob, které v tomto řízení vystupovaly. Ty samy ovšem žalobu nepodaly,“ vysvětluje pochybení žalobců soudkyně Jaroslava Skoumalová.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Sdružení proto nejspíš podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Ředitelství silnic a dálnic ale zatím může být v klidu. S přípravou obchvatu může pokračovat dál. „Dnešní rozhodnutí soudu má význam pro eventuální vydání stavebního povolení, ale samozřejmě až po dokončení majetkoprávního vypořádání se zbylými čtyřmi vlastníky,“ vysvětluje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Vydáno pod