Zpackané přepadení ostravského baru

Ostrava - Jako v akčním filmu se museli cítit dnes nad ránem návštěvníci jednoho sportovního baru v Ostravě - Zábřehu. Personál a hosty zde totiž ohrožoval pistolí lupič, který chtěl tímto způsobem přijít snadno k penězům. Po „dobré práci“ se rozhodl, že si dá před odchodem ještě něco k pití. A to se mu stalo osudným. Jeden z návštěvníků ho v této situaci přemohl a zavolal policii.

Ozbrojený třicetiletý muž vstoupil do baru o půl třetí ráno. S pistolí v ruce donutil osm lidí, aby si lehli na podlahu za pultem a odevzdali mobilní telefony. Servírka mu pak musela vydat tržbu. „Škoda na hotovosti byla přes šestnáct tisíc korun, škoda na majetku není téměř žádná,“ rekapituluje následky loupeže majitel baru Miroslav Trčka. 

Lupič si byl tak jistý, že si dokonce objednal a vypil kávu. Nevšiml si však, že jeden z hostů František Rycek se mu schoval na toaletě. Ten zalarmoval policii a vrátil se zpět. V následné potyčce lupiče s dalšími hosty přemohl. „Napřed jsem ho vyprovokoval a on vystřelil. Potom jsem zjistil, že má pistoli na poplašné náboje, a ne na ostré střelivo,“ popisuje rozhodující momenty, jež vedly k zadržení pachatele, František Rycek.   

Reportáž Mojmíra Žáčka (zdroj: ČT24)

Podle policistů byl zadržený lupič ozbrojený plynovou pistolí. „V současné době je věc kvalifikována jako trestný čin loupeže,“ uvádí mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. 

I přesto, že loupežné přepadení nakonec nevyšlo, hrozí pachateli až desetileté vězení.