Vědecká knihovna Olomouc se vyzbrojila proti zlodějům

Olomouc - Vědecká knihovna Olomouc pořídila do studovny historických fondů nový kamerový systém. Má předejít poškození či odcizení vzácných knih. Jednou z příčin nákupu zařízení je krádež středověkých map z letošního března, kdy byly z fondů knihovny odcizeny dvě vzácné mapy z šestnáctého století. Odhadovaná cena map je více než jeden a půl milionu korun a jejich historická hodnota je podle znalců nevyčíslitelná. Za krádež byl odsouzen Piotr Stanislav Peroň z Polska k pěti letům odnětí svobody. „Raději bychom měli svou mapu, než živili zloděje ve vězení,“ shrnuje krátce Rostislav Krušinský, pracovník Vědecké knihovny Olomouc.

„Ukázalo to, že stávající kamerový systém má dost velké mezery, že nebyl schopný prokázat, že ten čin byl opravdu spáchán. Takže jsme chtěli pořídit nové kamery, nicméně kamerami to nekončí,“ vysvětluje Miloš Korhoň, vedoucí Správy fondu knihovny.

Vědecká knihovna nakoupila do studovny historických fondů nejen další čtyři kamery za zhruba dvě stě tisíc korun ale také elektronického vrátného. „Kromě toho se chystáme zakoupit i stanici, což je silnější počítač s monitorem, abychom mohli všechny kamery sledovat na jednom vyhrazeném počítači,“ říká zástupkyně ředitele knihovny Jitka Holásková.

Reportáž Zuzany Glacové (zdroj: ČT24)

„Bez našeho vědomí nikdo nepřijde ani neodejde. Takže pustíme jen ty, co mají přijít. A odchází zpět opět lidé, co dostudovali a ukázali nám knihy ke kontrole,“ popisuje postup Krušinský. Návštěvníci nesmí mít s sebou dále nic, v čem by mohli odnést vyřezané stránky tisků, například tak musí odložit i obaly od notebooků.

Vědeckou knihovnu čeká v příštím roce rekonstrukce, v rámci které budou umístěny další kamery na vrátnici knihovny. Obdobný bezpečnostní systém úspěšně používá už řadu let také například Moravskoslezská knihovna v Ostravě.

Vzácné mapy
Zdroj: ČT24