Zaměstnanci čekají měsíce na své mzdy

Jihlava - Ve velmi nepříjemné situaci jsou asi dvě desítky zaměstnanců firmy Homatechnik z Humpolce a Pelhřimova. Několik měsíců nedostali výplatu a zaměstnavatel s nimi navíc vůbec nemluví. Nevědí, co s nimi vlastně bude, zda si mají hledat nové zaměstnání, nebo majitel firmu zachrání. Homatechnik, který vyrábí nábytek, dluží peníze taky mnoha zákazníkům.

Vedoucí výroby, truhlář Jaroslav Roubík, podle svých slov dostal poslední výplatu v dubnu. Od té doby slyšel od tehdejšího jednatele firmy pouze sliby. Nový majitel podniku vyrábějícího nábytek a interiéry s ním už nekomunikuje prakticky vůbec. „Nikdo mi nechce říct, kdy dostanu svou práci zaplacenou, jestli budeme, nebo nebudeme fungovat. Jestli máme odejít ze zaměstnání, nebo ne. Nikdo s námi nekomunikuje,“ přibližuje situaci ve firmě Jaroslav Roubík. 

Ve stejné situaci je i dalších čtrnáct zaměstnanců. Říkají, že pracovali minimálně čtyři měsíce úplně zadarmo. „Kdyby mi alespoň dali zápočtový list nebo výpověď, tak bych si hledal práci nebo šel alespoň na podporu,“ říká zaměstnanec firmy Milan Kubů. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Bývalý majitel firmy Tomáš Crha však tvrdí, že zaměstnanci dostali poslední výplatu před dvěma týdny. Je si prý stoprocentně jistý. „Musím se tomu jen smát, protože z toho, co říkal, není nic pravda,“ odporuje Crhovu tvrzení zaměstnankyně Věra Folejtarová.   

V nepříjemné situaci jsou kromě zaměstnanců i desítky zákazníků, kteří zaplatili zálohu za objednané zboží, ale zatím nic nedostali. Například Petr Puchner z Obrataně už nevěří, že by dostal zpátky zálohu třicet šest tisíc za dětský pokoj: „Majitel vždy zavolá, že mi zítra pošle peníze na účet, ale dosud nic neposlal. Tak mu zavolám a on řekne, že nemohl a že to pošle zítra. Zkrátka, samá lež.“   

Policie v současné době shromažďuje trestní oznámení a zahajuje úkony v trestním řízení. Na policii se chtějí obrátit také podvedení zaměstnanci i majitelé domů, ve kterých má firma provozovny. Nájem nebo platbu za energie nedostali asi tři měsíce. „Přestože pan Crha tvrdí, že je vše vyrovnáno, tak zároveň přeprodal firmu panu Vašíčkovi, ale ani pan Vašíček nekomunikuje,“ vysvětluje pronajímatel nemovitosti Václav Šlajchrt. 

Od rána se i Česká televize marně pokoušela dovolat současnému majiteli a jednateli firmy. Ten však nezvedá telefon a neodpovídá ani na SMS.