Na vyšetření prsu v Opavě se lze objednat přes internet

Opava – Slezská nemocnice v Opavě zřídila pro ženy zcela novou službu. Od konce října umožní objednat si přes internet takzvaný mamární screening, který může odhalit rakovinu prsu. Pro ženy to bude mnohem pohodlnější, dosud si totiž musely sjednávat vyšetření jen osobně nebo telefonicky.

Mamární screening dokáže odhalit rakovinu prsu už v raném stádiu, kdy žena nevnímá žádné problémy. Proto je důležité, aby ženy od 45 do 70 let chodily na kontroly pravidelně jednou za dva roky. V Opavě si teď mohou sjednat schůzku i přes internet. Na webových stránkách Slezské nemocnice je pouze potřeba vyplnit své osobní údaje a vybrat si den a hodinu. Na e-mail pak ženám přijde potvrzení a den před vyšetřením i upozorňující SMS.

Primář Radiologického oddělení a ředitel Slezské nemocnice Opava Milan Cvek informoval, že nemocnice vyšetřuje ženy z bývalých okresů Opava, Bruntál, částečně Jeseník, přičemž jde zhruba o 50 až 60 tisíc žen. Podle statistik se z rakoviny prsu vyléčí až dvě třetiny žen – za předpokladu, že je nemoc odhalena včas. „Obecně rizikovější jsou ty ženy, u kterých se rakovina prsu vyskytuje u rodičů nebo sourozenců,“ sdělil Milan Cvek.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Na Opavsku onemocní rakovinou prsu až stovka žen ročně, v celé České republice se pak jedná až o šest tisíc žen.

Patologické ložisko
Zdroj: ČT24
Vydáno pod