Termín stavby obchvatu ve Zlíně je nejistý

Zlín – Celkem 20 typických baťovských domků ve Zlíně ve čtvrti Zálešná musí ustoupit stavbě silničního obchvatu města. Některé z těchto cihlových domů byly zbourané už před dvěma lety, další čeká demolice letos. Kdy se ale skutečně začne stavět obchvat, kterému musí ustoupit, přitom zatím nikdo neví. Jasno o tom nemají ani na zlínském magistrátu.

Oběť za stavbu obchvatu bude demolice 20 baťovských domků. Náhradou pro jejich obyvatele jsou například byty na největším zlínském sídlišti Jižní svahy. Hradilovi musí domek uprostřed zeleně opustit do konce měsíce. Podobně jsou na tom i další rodiny, přestože je stavba obchvatu zatím v nedohlednu.

„Otázka majetkoprávní a příprava území jsou tradičně dlouhodobými záležitostmi nejen u liniových staveb, jako je obchvat Zálešné,“ sdělil náměstek primátora Zlína Miroslav Šenkýř (ODS). Do konce roku má být hotová studie vlivu obchvatu na životní prostředí, pak teprve začne zkoumání, jak vyřešit jeho slabá místa – hned vedle je totiž nově opravený onkologický pavilon, v cestě stojí starý most a železnice.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Magistrát přiznává, že plán stavět příští nebo přespříští rok příliš reálný není, jak potvrdil Miroslav Šenkýř. Pokud se obchvat přece jen postaví, v tradiční čtvrti Zlína bude nejspíše aktuální další problém – zda bezmála 80 let staré baťovské domky přežijí bez újmy těsnou blízkost silné tranzitní dopravy.

Vydáno pod