Zvěř ničí pole na Vyškovsku

Vyškovsko – Divoká prasata ničí při hledání obživy půdu zemědělského družstva Kojál Krásensko na Vyškovsku. Podle jeho ředitele se tam zvířata dostávají z nedalekých Vojenských lesů Plumlov. Vedení lesů tvrdí, že jejich stavy jsou hlídány a postupně snižovány.

Zvířata působí zemědělcům z Vyškovska podle jejich slov každý rok škodu téměř 2 miliony korun. Podle družstva je jediné možné řešení přemnoženou zvěř vybít. Ředitel zemědělského družstva Kojál Krásensko Ladislav Ševčík říká, že majitelé lesů nemají zájem snižovat stavy.

Nejvíce divokých prasat na pole míří z blízkých Vojenských lesů Plumlov. Vedení státního podniku ovšem odmítá tvrzení, že by mohlo za jejich přemnožení. Mluvčí Vojenských lesů a statků ČR Pavla Kasslová se nechala slyšet, že zvěř je sčítána, její lov je plánován a v plné výši plánu také realizován.

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

Vojenské lesy a statky přispěly navíc na stavbu elektrických ohradníků. Tu ale uživatel polí prý nedokončil. Ladislav Ševčík podotkl, že oplotit pozemky družstvo nemůže, zvěř by totiž stejně plot prorazila. Podle zemědělců je situace rok od roku horší, jen loni jim divoká zvěř zničila 50 hektarů polních plodin a 20 hektarů luk.