Luhačovice vymyslely, jak do UNESCO

Zlín - Luhačovice nevzdávají ambice vstoupit na seznam světových památek UNESCO. Po prvním neúspěchu sázejí na novou strategii. O vstup totiž hodlají žádat společně s některými nejprestižnějšími evropskými lázněmi. Proto se v této souvislosti připravuje studie, která by tento postup dále  konkretizovala. V takovém případě by šance Luhačovic znatelně vzrostly. Vedení města neskrývá, že by tento pokus mohl konečně vyjít.

Pro svůj výhradně první úspěch udělaly Luhačovice všechno. Od precizní opravy svých dominant až po zákaz vjezdu kamionům. Přesto to nestačilo. UNESCO o Luhačovicích jednalo, souhlas k zápisu do seznamu ale nevydalo. UNESCO ale Luhačovice nezatratilo. To by se stalo pouze v případě odmítnutí kandidatury, k tomu ale nedošlo, Luhačovice tak mohou podat novou přihlášku, byť mírně pozměněnou. 

Na řadě je nyní pokus číslo dva, a to dokonce na doporučení samotného UNESCA. To by chtělo přiznat výjimečnost nejen Luhačovicím, ale i dalším evropským lázním. Nikoliv kvůli architektuře, ale kvůli prospěšnosti pro lidské zdraví. Ministerstvo kultury už má studii, figuruje v ní třeba západočeský lázeňský trojúhelník, ale také věhlasné belgické Spa nebo německý Wiesbaden. „Pokud ta žádost bude nadnárodní, pokud za ní bude stát více států, má samozřejmě větší šance na úspěch,“ potvrzuje mluvčí Ministerstva kultury ČR Jan Cieslar. 

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Až bude seznam lázeňských míst precizní, ministerstvo kultury pošle závaznou přihlášku do UNESCA. Možná už příští rok. A Luhačovičtí budou radit ostatním, martyriem příprav si totiž už jednou prošli. „V tuto chvíli jsme připraveni, hotové máme už veškeré materiály,“ informuje starosta Luhačovic František Hubáček. „Myslím si, že to určitě není dopředu ztracená záležitost,“ je přesvědčen generální ředitel Lázní Luhačovice Josef Krůžela.  

Kdy a jak UNESCO rozhodne, je pouze na jeho výboru. Jisté ale je, že k ledu budou uloženy úvahy o pokusu číslo tři – prosadit na seznam soubor staveb architekta Jurkoviče v Česku a Slovensku.

Vydáno pod