Socialistické sídliště v Brně chce být památkovou zónou

Brno - Lidé z brněnské městské části Lesná usilují o to, aby se jejich sídliště (ve městě nejstarší) stalo památkovou zónou a zdejší obchodní centrum Obzor ze 70. let kulturní památkou. Argumentují tím, že Lesná má ze všech sídlišť v České republice největší množství zeleně. Podle aktivisty z občanského sdružení Lesná Martina Malečka by navíc status památkové zóny ochránil Lesnou před další výstavbou, neboť právě Obzor má být přestavěn na 17patrový bytový komplex. Podle místních by to celou čtvrť znehodnotilo.

Sídliště Lesná, které je domovem přibližně 15 000 lidí, vzniklo v 60. a 70. letech minulého století. Podle architektů je svojí podobou naprosto mimořádné. Vzniklo po vzoru finského městečka Tapiola u Helsinek. Předností Lesné je to, že bylo zasazeno do rozlehlé zeleně, a mohutné panelové domy s výhledem na Brno proto stojí v podstatě uprostřed klidného parku. Za uplynulých 40 let stromy vzrostly natolik, že pohled na mnohé domy zacloňují.

„Byla to architektonická premiéra i derniéra v Čechách a na Moravě. Obdobná sídliště již nevznikla s odkazem na nedostatek prostoru,“ vysvětlil Maleček. O svoji jedinečnost by ale Lesná mohla přijít, pokud nezíská status památkové zóny. O tom, že by jej Lesná měla dostat, se začalo hovořit před lety v souvislosti s plánovanou přestavbou centra občanské vybavenosti Obzor. Měl by být podstatně rozšířen a přeměněn na komplex s přibližně 150 byty.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Developerský projekt Lesnou znehodnotí, varují obyvatelé

Podle obyvatel Lesné by tak ale po architektonické stránce celé sídliště znehodnotil. Varují před tím, že by byl narušen charakter sousedství a do Lesné přibylo vedle sto padesáti bytů také desítky aut. Politikům, odborníkům a náměstkovi ministra kultury Františku Mikešovi proto navrhli, aby z jejich sídliště vytvořili chráněnou zónu.

Pro návrh mluví fakt, že středisko Obzor je v Brně jednou z posledních staveb tohoto typu. „Vůbec proti tomu nejsem, pro odkaz by asi bylo vhodné, aby bylo něco zachováno, protože ostatní sídliště tohoto typu padla. Vím, že z toho druhého je nějaká bytová výstavba,“ řekl architekt Národního památkového ústavu v Brně Karel Doležel.

Lesná ve stopách Máje?

Pokud se podaří obyvatelům Lesné ministerstvo přesvědčit nebude to poprvé, co bude z bývalého socialistického střediska kulturní památka - například pražský obchodní dům Máj na Národní třídě se tak vyhnul demolici, naopak liberecké centrum Ještěd od sdružení architektů SIAL se památkou nestal, a na jeho místě se staví nové centrum.

Vydáno pod