Biomasa ovládla Třebíč

Třebíč – Třetím největším městem v Česku vytápěným biomasou je Třebíč. Od příštího roku tam bude jediným zdrojem, už teď ji místní teplárenská společnost TTS Třebíč využívá k vytápění 85 % domácností. Používá dřevní zbytky a slámu, čímž navíc pomáhá přežít i místním zemědělcům.

Zemědělské družstvo v Hrotovicích se živí prodejem mléka. Situace na trhu je špatná, záchranou je prodej slámy pro teplárenskou společnost. Předseda Bohumír Hutař potvrdil, že v současné době družstvo hledá i minimální zdroje. Ředitel TTS Třebíč Richard Horký doplnil, že peníze za biomasu zůstávají a rotují v regionu.

Nejen slámu od zemědělců, ale také dřevní zbytky – větve i kůru – zpracovává teplárenská společnost. Ekologicky využívá i popel ze spalování. Bohumír Hutař popsal, že popel se přimíchává do hnoje a vzniká tak vlastní organominerální hnojivo.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Nemocnice, školy, školky, závody i téměř deset tisíc domácností je v Třebíči vytápěno ekologicky. Za rok spálí teplárenská společnost 23 tisíc tun dřevního odpadu a 15 tisíc tun slámy. Přitom právě sláma by měla být do budoucna hlavní surovinou pro vytápění. Richard Horký dodal, že je to také jedna z podmínek evropské směrnice.

Ekologické vytápění biomasou využívají na Vysočině zatím čtyři města – Třebíč, Bystřice nad Pernštejnem, Nová Cerekev a Pelhřimov.

Sláma
Zdroj: ČT24
Vydáno pod