Ozdravovně léčící alergii v jeskyních pomůže kraj přežít

Vojtěchov (Olomoucko) - Olomoucký kraj podpoří pěti sty tisíci dětskou ozdravovnu ve Vojtěchově, která léčí alergiky pomocí takzvané speleoterapie. Vojtěchovská ozdravovna za krajské peníze vymění stará okna i dveře, o přežití tu ale budou bojovat zřejmě i v příští sezóně. Ozdravovny v Česku ubývají díky dlouhodobému nezájmu ze strany lékařů i rodičů nemocných dětí, přestože alergiků přibývá. Od začátku devadesátých let jich ukončilo provoz hned patnáct. Třítýdenní léčbu alergika přitom plně hradí pojišťovna.

„Tento druh léčby je vhodný i pro sociálně slabší rodiny, protože celý pobyt hradí pojišťovna a rodiče platí pouze regulační poplatky,“ uvedla pro ČT ředitelka ozdravovny Petra Arnoštová. Náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michael Fischer (ČSSD) s trochou nadsázky soudí, že populace rodičů alergických dětí nabyly dojmu, že stačí poslat dítě na týden k moři, že se tím problém vyřeší.

Léčebnou kůrou ve Vojtěchově ročně projdou zhruba tři stovky alergiků. I když je léčba v jeskynním prostředí prokazatelně účinná, letos už ozdravovna musela provoz ukončit. Za jeden z důvodů považuje ředitelka ozdravovny také neinformovanost rodičů alergických dětí. „Většina lékařů pobyt v ozdravovně ani nedoporučí, jen o tom mluví a přitom raději předepíší léky,“ postěžovala si Arnoštová.

Reportáž Zuzany Glacové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod